Mardin

Güneydoğu Anadolu’nun en güzel şehirlerinden biri diyebiliriz. Burası özgün lezzetleri, hediyelik eşyaları ve geleneksel el sanatları ile de büyük beğeni topluyor. Mardin’i layığıyla gezmek için Yolcu360‘tan araç kiralayarak şehrin bütün güzelliklerini keşfedebilirsiniz. Mardin Havalimanı araç kiralama tekliflerine göz atmadan yola çıkmayın. Eğer siz de yakın zamanda Mardin gezisi planlıyorsanız ve alışveriş listesi hazırlamak istiyorsanız önerilerime mutlaka göz atın!

Mardin’in nesi meşhur?

  • Telkari

Osmanlı’dan günümüze miras kalan gümüş işleme sanatı telkâri Mardin ve Midyat’ta hala devam ettiriliyor. Ustaların sayısı giderek azalsa da hala el emeği göz nuru takılar vitrinleri süslüyor. Mardin 1. Cadde’de yürürken sıra sıra telkâri dükkanları karşınıza çıkıyor. Yolunuz Midyat’a düşerse ana çarşıdaki telkâri dükkanlarını gezebilir, dilerseniz atölyeleri ziyaret edebilirsiniz. Bileklik, küpe, kolye, broş gibi birbirinden değerli telkâri işlemeleri Mardin’den hatıra kalsın diyenler için en ideal seçenek.

 

  • Sabun

Her sokak başında karşınıza çıkacak olan rengarenk Mardin sabunları buranın en meşhur ürünlerinden biri. Menengiç ve Bıttım sabunu saç dökülmeleri ve cilt sorunlarına iyi gelirken, badem sabunu, inci tozu sabunu gibi farklı çeşitler de bulmanız mümkün. Ben sabun alışverişimi yerlilerin önerisiyle Mehmet Dede’den yaptım. Öyle hoş sohbet ki almasanız bile uğrayın derim Sabunların tanesi 2.5 TL.

  • Kahve

Kahve deyince şehirde akan sular duruyor. Açıkçası daha önce hiçbir şehirde bu kadar kahve içmemiştim Süryani kahvesi, menengiç kahvesi, 7 karışımlı Mardin kahvesi, Kürt kahvesi, Mihrimah Sultan kahvesi, dibek kahvesi, mırra ve daha pek çok kahve çeşidiyle Mardin kahveseverler için adeta bir cennet. Eğer siz de hem kendiniz hem sevdikleriniz için kahve alışverişi yapmak isterseniz Davut Selim, Babil, Artukbey en ideal adresler arasında.

  • Hayalet Şeker

İsmi duyunca “o da ne” diyebilirsiniz Hayalet şeker mavi badem şekeri olarak da biliniyor. Lahor bitkisinin kökünden elde edilen boya yüzünden renkleri mavi olan badem şekerlerinin zamanla renkleri açılıyor. Bu nedenle hayalet şeker deniyor. Az tatlı ve tatlı seçenekleriyle satılan mavi badem şekerinin tadına bayıldım ve iki paket aldım Kuruyemiş ve kahve satan dükkanlarda kolayca bulabilirsiniz.

  • Bakır Ürünler

Eğer siz de benim gibi bakır işlemelere hayransanız bu şehir bunun için en doğru adreslerden biri. Özellikle Ulu Camii’nin yanındaki Kayseriyye ve Bakırcılar Çarşısı’na mutlaka uğrayın. Cezve, çaydanlık, kahve seti, sahan, tencere gibi onlarca farklı çeşit bulunuyor. Beğendiğiniz ürün olursa pazarlık yapmayı sakın unutmayın. Hepinize şimdiden keyifli alışverişler dilerim.

 

Kaynak: https://yolcu360.com/blog/mardinin-nesi-meshur-mardinden-ne-alinir-alisveris-rehberi/